Ons verhaal

Freek & Angelique van Balen

Gezin

Freek & Angelique wonen in Aalsmeer en hebben twee zoons en twee dochters, één daarvan is een pleegdochter.

Historie

Angelique komt uit een voorgangers gezin. Haar vader is één van de oprichters van de Levend Evangelie Gemeente te Aalsmeerderbrug (LEG) en maakte deel uit van van het voorgangers team dat functioneerde op basis van gedeeld leiderschap en de vijfvoudige bediening. Angelique was volop betrokken in de gemeente, aanbidding, jeugdleider & zending. Ze is op haar 16e drie maanden in Nigeria geweest. Freek komt uit een gezin dat ook actief betrokken was in gemeente werk, zijn vader was oudste. Tevens waren zijn ouders deel van het Opwerkingsteam en was zijn vader voorzitter van de Bijbel trainingsschool Jong & Vrij in Rockanje. Freek gaf bij Jong & Vrij zijn eerste Bijbelstudie toen hij 12 jaar was. Toen hij 19 jaar was werd hij deel van het jeugdleiders team van de Morgenstond gemeente in Gouda.

Getrouwd in september 1988 – Levend Evangelie Gemeente Aalsmeer

In 1988 is Freek verhuisd naar Aalsmeer en raakte al snel betrokken bij het jeugdwerk. Samen ontwikkelden ze zich als jeugdleiders, oudsten en later werden ze deel van het voorgangers team. Ze stuurden een grote groep jeugdleiders aan en pionierden verschillende ministries. Ze hebben verschillende seizoenen meegemaakt waarin ze altijd kozen om tijd vrij te maken voor ministry. Ze hebben parttime gewerkt, seizoenen meegemaakt waar ze hun werk hebben opgezegd en leefden in volledige afhankelijkheid van God. Ook hebben ze een seizoen meegemaakt waar ze in de ministry betaald kregen (voorganger). Ze hebben twee jaar in het buitenland gewoond (Filippijnen en Roemenië). 

Life Line & Oost Europa reizen

In die tijd waren ze de pioniers van de aanbiddingsband Life Line, wat uitgroeide tot een groep waar zeker 50 mensen bij betrokken waren. Ze reisden met een worshipband, een later opgezette tweede band en theaterprogramma met een eigen gekochte en omgebouwde touringcar door Nederland. Ze reisden met verschillende teams met tieners & jongeren naar landen als Frankrijk, Oekraïne, Wit Rusland, Hongarije, Roemenië en Bulgarije. Ze werkten in die tijd veel samen met Jeugd met een Opdracht en Freek sprak zo nu en dan op een DTS.

EO Ronduitpraise

Met Life Line Praise hebben ze in samenwerking met EO Ronduit de EO Ronduit Praise avonden opgestart. Op heel veel locaties in Nederland gaven ze Praise concerten in veelal traditionele kerken en introduceerden ze daar Opwekkingsliederen. Zes Ronduit Praiseavonden zijn uitgezonden op EO televisie en ze hebben een eigen aanbiddings CD gemaakt. Life-Line is na de periode met de EO nog jaren doorgegaan met vele Praise concerten die volle kerken trokken. Ook hebben ze gespeeld op de Sing-Inn van Opwekking.

Baan7 

In februari 1995 hebben ze Baan7, een bekend jongeren event te Aalsmeerderbrug, gestart. Daar kwamen grote aantallen jongeren vanuit het hele land naar toe. Baan7 bestaat nog steeds, hun oudste zoon zit in het leiderschap van het team en host de avonden.

Jeugd met een Opdracht

Na jaren van ministry zijn ze door een periode van gebrokenheid heengegaan en besloten het roer om te gooien. Ze hebben in 2002 als gezin een CDTS en een FMS gedaan op de Filippijnen. Ze hebben een outreach gemaakt naar het meest afgelegen gebied in het noorden van de Filippijnen en daar gewerkt onder de Akta stam. Freek geeft nog steeds regelmatig les op de DTS in de Filipijnen en gaat regelmatig terug naar de Akta stam. In 2003 hebben ze in Constanta in Roemenië gewoond en zijn gevraagd door Andreas Nordli om de YWAM basis daar te gaan leiden. Dit is niet gelukt vanwege studieproblemen van één van de kinderen. Ze keerden terug naar Nederland.

Terug in Nederland

  • Freek is meer en meer betrokken geraakt bij YWAM global. Hij reist naar gebieden om pionierende YWAM teams te bezoeken, spreekt op DTS’en op verschillende plaatsen en stapte in bestuursfuncties.
  • Angelique kreeg het verlangen om te gaan studeren. Naast veel ervaring en kennis op het gebied van gezin en pleegzorg en de FMS die ze gedaan hebben wilde Angelique zich gaan specialiseren. Ze heeft pedagogiek gestudeerd en een master onderwijskunde gehaald. Ze heeft zich in het werkveld van MBO onderwijs en ontwikkeling en innovatie van de opleiding Sociaal Werk ontwikkeld tot een professional. 

Pleegzorg

Ze hebben door de jaren heen rond de 20 pleegkinderen in huis gehad. Niet tegelijk hoor :-). Sommige kinderen kwamen voor een korte periode, sommige voor een langere periode. Hun pleegdochter werd echt een dochter, zij kwam op haar 5e en is zo’n 12 jaar bij hen geweest. Zij is echt deel geworden van het gezin.

Dienen in verschillende YWAM besturen

Freek maakt deel uit van verschillende besturen binnen YWAM. Sinds 2004 is hij bestuurslid van de YWAM basis in Constanta, op het moment is hij daar voorzitter. Hij is bestuurslid van YWAM Servië en is betrokken geweest bij YWAM Macedonia, op dit moment is YWAM daar niet meer officieel geregistreerd. 

Angelique maakt op dit moment deel uit van het nationale JmeO bestuur Nederland.

Oudste YWAM CE

Freek is erkend als oudste in YWAM CE. Geeft input als hij rond reist en geeft soms advies bij gecompliceerde leiderschapsituaties in Central Europe. 

LTS Europe

Freek heeft afgelopen jaar voltijds en Angelique deeltijds als staf meegewerkt aan de eerste Europese LTS met bijna 100 deelnemers en ongeveer 20 staf. Alle studenten vertegenwoordigden zo’n 20 verschillende nationaliteiten.

Ondergrondse kerk en DTS

Freek heeft op afgelegen plaatsen in Vietnam en China les gegeven en gesproken. Soms vermomd achter op een brommer, in het geheim, afgelegen dorpen in Vietnam bezocht waar de christenen nog nooit door een westerling aan huis bezoek hadden gehad. In Vietnam is het niet toegestaan om bij mensen thuis te verblijven en/of onderwijs te geven. Freek is in Vietnam midden in de nacht door de autoriteiten opgepakt vanwege een anonieme tip die de veiligheidsdiensten kregen over het illegaal geven van onderwijs. Door Gods bescherming hebben ze hem niet op heterdaad kunnen betrappen en kwam hij weg met het betalen van een boete.

Voorgangerstraining

Freek is betrokken geweest bij trainingen voor voorgangers. Hij heeft gesproken op conferenties voor een groot aantal voorgangers in Kenia. De laatste vier jaar is hij betrokken geweest bij een YWAM-training van zes weken voor locale voorgangers. Hier vult hij dan één lesweek in. 

Family Impact

Ze hebben meer dan zeven Family Camps opgezet met een team van 20 medewerkers. Deze camps vonden plaats op de Kroeze Danne. Ook hebben ze eenmalig een grote gezinsconferentie opgezet op De Betteld.

Leiders Soul Net van Soul survivor

De afgelopen jaren hebben ze bij Soul Survivor het netwerk voor jeugdleiders (Soul Net) gediend. Hier zijn meerdere mensen van JmeO Nederland bij betrokken geweest.  

NLT & JmeO Regioteams Nederland

Freek vertegenwoordigt in het NLT JmeO de regioteams die verspreid over Nederland functioneren.

Ministry in meer dan 40 landen

Bij elkaar opgeteld hebben ze meer dan 40 landen bezocht.

Freek heeft in 23 landen onderwijs en training gegeven.

Meer informatie kun je vinden op onze internationale website: vanbalenministries

Doneer

ALGEMEEN NUT BEOGENDE INSTELLING (ANBI)

U kunt ons ondersteunen via st. Life-Impact. Stichting Life Impact is een geregistreerde algemeen nut beogende instelling (ANBI). Dat betekent dat giften aan de stichting aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. ANBI’s zijn verplicht een aantal gegevens openbaar te maken. Deze gegevens zijn op deze webpage al dan niet met een verwijzing  opgenomen.

© 2021 Stichting Life-Impact

NATIONAL LEIDERSCHAP JMEO

AANMELDEN NIEUWSBRIEF